De 300 de ani, familia albanezului Memish Hashim vinde bragă în Slatina (Olt). Băutura sa este foarte gustată în zonă şi a ajuns să fie mai scumpă decât sucurile americane cu brand. În dugheana „Atletul albanez“ au intrat, de-a lungul vremii, poetul Ion Minulescu, cizmarul-ucenic Nicolae Ceauşescu, dar şi personalităţi post-decembriste. Citiţi şi:
Berea şi braga pun rinichii la treabăCola rămâne băutura preferată a românilorNeamţ: Aprozarul, o afacere relansată de criză
Istoria familiei albaneze Memish în România se întinde de-a lungul a trei secole. Vremurile tulburi sub ocupaţia turcească i-au făcut pe strămoşii Memish-ilor de azi să se refugieze în Oltenia. Nici ei nu mai ştiu de ce străbunii au ales Slatina. „Poate aici i-a tras aţa”, încearcă să explice, hâtru, Hashim (70 de ani). Cert e că au continuat să facă ceea ce au făcut şi în Albania: dulciuri. Şi fiindcă veneau dintr-o zonă aflată sub Imperiul Otoman, au fost porecliţi de slătineni „turci”.
Cronică de familie
Exceptându-i pe cei sosiţi în urmă cu trei veacuri, toţi Memish-ii s-au născut, au trăit şi au murit în Slatina. Acum, familia numără nouă membri. Actualul cap al clanului albanez, Hashim Memish şi soţia sa nu au avut copii. Au însă nepoţi, rămaşi de la fraţii care s-au prăpădit. Păstrează cu sfinţenie tradiţiile albaneze şi nu s-ar abate de la ele pentru nimic în lume. Din punctul ăsta de vedere nu au fost deranjaţi de niciun regim politic. Vorbesc albaneza, româna şi „olteneasca”.
La mijlocul săptămânii trecute, pe la vremea prânzului, Hashim Memish prepara de zor halviţă cu nucă în „laboratorul secret” din clădirea veche, situată în centrul istoric al Slatinei. Slăbuţ, mărunţel, cu un şorţ alb în faţă, se învârte de colo-colo cu sprinteneala unui tinerel. Abia a catadicsit să vină la tejghea: „Nu pot vorbi acum, veniţi pe la 4-5 după-a