Romanii consuma de patru ori mai putin peste pe an comparativ cu media din UE, care este de 20 kg pe locuitor. Circa 90% din pestele de pe masa populatiei din Romania provine din import.
In urma cu 20 de ani, consumul de peste si produse din peste era mai mare de 8 kg/locuitor, dar a scazut pana la 2 kg in 1993 si apoi s-a inregistrat o tendinta de crestere progresiva a acestuia pana la 5 kg/loc in 2008.
Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, in 2008 pescuitul comercial in apele interioare a realizat o productie de 3.310 tone. Pescuitul este practicat pe Dunare, in Delta Dunarii, complexul de lacuri Razim-Sinoie, unele lacuri de acumulare.
Pescuitul in apele interioare este practicat, in special, ca o activitate principala si permanenta, realizata de pescarii traditionali, dar in unele cazuri este un mod de existenta pentru persoanele care nu au un venit suficient din alte activitati. Activitatea de pescuit este practicata in baza unor permise sau licente.
Mai mult de 2.500 de pescari (din care 98% sunt barbati) pescuiesc in apele interioare din Romania, folosind 2.256 de barci inregistrate. Principalele specii capturate in apele interioare sunt carasul, platica, scrumbia, crapul. "Exista dubii ca o cantitate importanta din captura de peste provenit din pescuitul din apele interioare nu este inregistrata. Pescuitul sportiv realizeaza de asemenea o anumita cantitate de captura care nu este inregistrata in statisticile oficiale", potrivit informatiilor de la Ministerul Agriculturii.
In ce priveste procesarea, in prezent exista 56 de intreprinderi in industria de procesare a pestelui. Cresterea productiei a fost determinata in special de noile unitati construite dupa 2000 si de modernizarea unor unitati mai vechi prin programul SAPARD.
Avand in vedere absorbtia destul de mare a fondurilor S