Acordul istoric dintre Armenia şi Turcia ar fi eşuat sâmbătă dacă secretarul de stat american Hillary Clinton nu i-ar fi implorat aproape, la telefon, pe miniştrii de externe armean şi turc să semneze acordurile. Dintr-un BMW negru parcat în spatele unui hotel din Zurich, Clinton a întors deznodământul unei reconcilieri pe care niciuna dintre părţi nu o mai dorea. După aproape un secol de acuzaţii privind masacrarea armenilor de armata Imperiului Otoman, Turcia şi Armenia erau pregătite sîmbătă seara, la Zurich, în Elveţia, să semneze două acorduri pentru depăşirea divergenţelor istorice.
La puţin timp după ora 18.00, ora României, totul părea pregătit. Delegaţia lui Hillary Clinton se îndrepta spre Universitatea din Zurich pentru ceremonia de semnare între şefii diplomaţiilor armeană şi turcă, Eduard Nalbandian şi Ahmet Davutoglu. Dar delegaţia americană s-a întors brusc din drum. O "dificultate" de ultim moment a apărut şi niciuna dintre părţi nu mai vrea semnarea acordurilor .
Ministrul Nalbandian refuza semnarea acordului din cauza îngrijorărilor privind discursul omologului turc.
Trei ore de negocieri agitate au început apoi . După primele discuţii fără rezultat desfăşurate la hotel, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, Phil Gordon, s-a alăturat lui Hillary Clinton într-un BMW parcat într-o aripă din spatele hotelului.
Şefa diplomaţiei americane a jonglat cu mai multe telefoane mobile pentru a vorbi în acelaşi timp cu şefii celor două delegaţii, a spus sub acoperirea anonimatului un responsabil al Departamentului de Stat. Clinton a vorbit de trei ori cu armenii şi de patru ori cu turcii.
" Am fost nevoită să le spun părţilor implicate, de mai multe ori, că este prea important, trebuie să reuşească, nu puteţi reveni asupra