Averile cumulate ale milionarilor din Top 300 au scăzut în 2008 la 36 de miliarde de euro, sub efectul primelor luni de criză economică. Aproape o treime din produsul intern brut al României se afla, la finalul lui 2008, în mâinile celor mai bogaţi 300 de români. În 2008, unul dintre cei mai bizari ani, cu o creştere-record a economiei, urmată de o frânare bruscă, milionarii ţării au resimţit primele frisoane ale crizei. Dacă în 2007 România avea opt miliardari în euro, sit
Averile cumulate ale milionarilor din Top 300 au scăzut în 2008 la 36 de miliarde de euro, sub efectul primelor luni de criză economică.
Aproape o treime din produsul intern brut al României se afla, la finalul lui 2008, în mâinile celor mai bogaţi 300 de români. În 2008, unul dintre cei mai bizari ani, cu o creştere-record a economiei, urmată de o frânare bruscă, milionarii ţării au resimţit primele frisoane ale crizei. Dacă în 2007 România avea opt miliardari în euro, situaţia dezastruoasă în care am intrat spre finalul lui 2008 a redus numărul acestora la şase.
Marele perdant al ediţiei de anul acesta este Geoge Becali, a cărui avere este bazată pe active imobiliare. Pierderea înregistrată de latifundiar îl scoate brutal din rândul miliardarilor. „Dacă până în 2008 valorile proprietăţilor au înregistrat creşteri semnificative, criza economică a adus o corecţie a valorilor pentru majoritatea activelor“, spune Laurenţiu Lazăr, manager, Departament Evaluări, Colliers.
Însă, nu tuturor le-a mers rău. Un număr de 47 de români au reuşit să intre, anul trecut, în clubul select al celor mai bogaţi 300 de conaţionali. Averile cumulate ale noilor veniţi se situează între 2,2 şi 2,4 miliarde de euro.
Constanţa, detronată de Cluj
Din punctul de vedere al locului de formare a averii, cei mai mulţi milionari sunt bucureşteni. În Capitală se găsesc 119 din cei 300 de bogaţ