Producători din toate colţurile judeţului şi-au disputat clienţii şi în acest an. Zeci de soiuri de mere, gogoşari, ardei şi vinete uriaşe, alături de borcane cu murături asortate, zacuscă ori sticle de vin de casă şi ţuică au constituit decorul „Toamnei Bistriţene“. Sute de bistriţeni s-au perindat astăzi şi ieri prin Piaţa Heidenfeld, cunoscută de localnici sub vechiul nume de Oborul din Viişoara. Din Obor nu s-a plecat cu plasa, ci cu sacii, iar târguiala, la preţ puţin mai mic decât la piaţă, s-a făcut pe fondul muzicii fanfarelor.
Cumpărături la un grătar
Obosiţi de atâta negociere, bistriţenii au avut ocazia să-şi tragă sufletul la un grătar sau la o pastramă de oaie şi-o bere în spaţiile amenajate special pentru ei, iar pentru cei de acasă au putut cumpăra suveniruri de la standurile de artizanate. Pentru ca destinderea să fie completă, copiilor li s-a amenajat şi parc de distracţii.
Nici miros de animale nu mai e în noul Heidenfield, aşa
cum se întâmpla la sărbătorirea recoltei din anii precedenţi, din aceeaşi locaţie. Administraţia oraşului a decis că târgul de animale e desuet pentru cartierul unui oraş precum Bistriţa şi de anul viitor se va renunţa definitiv la el. „Suntem mulţumiţi cu ce-am cumpărat de aici. Şi preţurile sunt mai mici decât în piaţă, am ieşit bine“, a spus Dorel Pop, un bistriţean de 43 de ani, care-şi ducea sacii cu legume către maşină.
Maria Şormoş a venit la „Toamna Bistriţeană“ cu gogoşari, ardei şi alte leguminoase tocmai din Runcul -Salvei. Are un stand de prezentare care seamănă cu un corn al abundenţei, tocmai ca să arate ce fermă bogată are. „Am cultivat 70 de ari de gogoşari, 60 cu fasole, 50 cu varză, 40 de ari cu ceapă şi solar de roşii cu 10 ari“, se mândreşte femeia cu ferma la care trudesc toţi cei cinci membri ai familiei.
Marele necaz al producătoarei de legume r