Franţa plasează anual tone de "deşeuri nucleare" pe teritoriul Rusiei, potrivit unei anchete publicate astăzi de ziarul "Libération". În replică, compania de stat Electricité de France (EDF) a declarat că este vorba de material reciclabil şi nu de deşeuri, scrie AFP.
Potrivit "Libération", aproape 13% din materialele radioactive produse în prezent în Franţa sunt stocate în reactorul nuclear Tomsk-7, din Siberia.
Începând cu jumătatea anilor '90, aproximativ 120 de tone uraniu sărăcit ajung în Franţa în fiecare an, potrivit publicaţiei franceze.
"Acest uraniu este reîmbogăţit, producând 10% din materialele reutilizabile pentru EDF, şi 90% de uraniu foarte sărăcit (...) care devine proprietatea uzinei Tenex, din Rusia. Acest uraniu este stocat în parcuri auto, sub cerul liber ", mai scrie publicaţia din Hexagon.
Grupul de electricitate francez a răspuns astăzi, garantând că nu transportă "niciun deşeu nuclear în Rusia".
"Deşeurile radioactive obţinute din combustibili rămân în Franţa", unde sunt ambalate şi depozitate "în siguranţă", a precizat purtătorul de cuvând al EDF. Totuşi, "numai uraniul reciclabil, rezultat din tratarea combustibilor de la centralele nucleare ale EDF, este transportat în Rusia pentru a fi îmbogăţit", a precizat acesta.
EDF şi grupul Areva, responsabil pentru reprocesarea combustibilului folosit de centralele grupului electric, au anunţat că acest uraniu sărăcit poate fi reutilizat, acţiune contestată de asociaţii precum Greenpeace.
"Noi nu avem tehnologia pentru a reîmbogăţi şi reprocesa chimic uraniul" în Franţa, a afirmat un purtător de cuvânt al Areva, care justifică expedierea de uraniu sărăcit în Rusia.
Autorul anchetei a participat şi la un documentar pe aceeaşi temă - "Deşeuri: coşmarul nuclear", care urmează să fie difuzat mâine-seară d