Un studiu sociologic arată că circa 80 % din clujeni doresc să schimbe apartamentul de la bloc
Urbaniştii din ţară au dezbătut duminică, la Cluj, în cadrul Festivalului Arhitext Tropisme, cerinţele de locuire ale românilor.
Un studiu sociologic, prezentat în cadrul manifestării arată că circa 80% din clujeni doresc să schimbe apartamentul de la bloc pe o casă. Aceasta trebuie să aibă mai multe dormitoare şi niveluri, spaţiu verde şi să fie aşezată în centru.
Urbaniştii din ţară au dezbătut ieri, la Cluj, în cadrul Festivalului Arhitext Tropisme, probleme legate de locuire. Concluziile dezbaterilor sunt că legislaţia ar trebui modificată, pentru stoparea abuzurilor şi că ar trebui consultaţi şi consumatorii, când vine vorba de investiţii imobiliare.
"Dezvoltatorii imobiliari nu sunt interesaţi de a afla ce-şi doresc clienţii", este de părere profesoara Adriana Matei, decanul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj. Totuşi, la Cluj a fost efectuat recent un studiu privind dorinţele clujenilor. Un studiu asemănător stă şi în sertarele specialiştilor din Bucureşti.
Locatarii blocurilor vor în case
Sociologul clujean Rudolf Poledna, de la Universitatea Babeş-Bolyai, a realizat un studiul în urmă cu doi ani, pe un eşantion de o mie de persoane, din municipiul Cluj-Napoca. Conform acestuia, 78% din clujeni îşi doresc o casă unifamilială. Alţi 13 % din respondenţi ar accepta să locuiască în locuinţe colective cu mai puţin de 10 apartamente, iar 7% ar accepta să stea şi în locuinţe cu peste 10 apartamente. Restul de 2% au ales alte opţiuni. Potrivit sociologului, clujenii nu ştiu foarte precis cum ar dori să fie această casă la care visează, având nişte coordonate generale.
„Visul clujeanului este să aibă casă impunătoare, cu mai multe dormitoare şi niveluri, cu spaţiu verde, într-o zonă cât mai centrală”, a spus Poledna