E deja o stare de spirit care renaşte cu ocazia fiecărei sesiuni electorale. Mulţi spun că nu votează, că n-au de unde alege, că îşi anulează votul. Alţii spun că trebuie să aleagă răul cel mai mic. Într-atîta dezamăgire, ne întrebăm dacă nu cumva ar fi utilă o căsuţă albă în buletinul de vot în care să voteze nemulţumiţii. Ar aduce o căsuţă albă mai mulţi oameni la urne?
Adrian Moraru de la Institutul pentru Politici Publice spune că a făcut această propunere în 2004, dar că nu a fost băgată în seamă. S-a considerat că e de ajuns să laşi votul alb sau să ştampilezi de două ori pentru a anula. Moraru însă vede un sens suplimetar în prevederea acelei căsuţe speciale NOTA (None of the above):
Eu am vrut să se bage special această opţiune pentru că în felul acesta separi proştii care îşi anulează involuntar votul de aceia care chiar vor să opteze pentru anularea votului. Şi nu doar în semn de protest Ştiu cazuri de oameni din mediul rural care merg la vot pentru că e un eveniment al satului, dar care îşi anulează, în cabină, buletinul, pentru că nu au un favorit clar. Oamenii aceia ar trebui să aibă o căsuţă specială unde să voteze.
Adrian Moraru nu crede că acea căsuţă pentru NOTA nu ar aduce oameni mai mulţi la votare (“poate doar prima oară, cînd ar însemna ceva nou”), dar crede că am avea o informaţie preţioasă despre cîţi oameni ar fi dorit cu adevărat alţi candidaţi.
Laura Cernahoschi a făcut o scurtă trecere în revistă a statelor care acceptă “căsuţă albă” în buletinul de vot:
Opţiunea “votului alb” există pe buletinele de vot din mai multe ţări, în special acolo unde votul este obligatoriu: În Grecia, pe buletin apare o căsuţă în care scrie “alb”, pentru alegătorul nemulţumit de oferta politică poate pune ştampila. De curând a apărut însă şi un partid al cărui acronim desemnează cuvântul “alb” din greacă În Ucraina există var