Călugării vor vieţui după regulile monahale de la muntele Athos Uliţele înguste duc spre minunea care se înalţă la altitudinea de 800 de metri: noua mănăstire pentru călugări, cu hramul Sf. Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan, din Gruiul Lupului. La 9 august, în Duminica a IX-a după Pogorârea Duhului Sfânt, peste 1.300 de pelerini din toată ţara veneau la sfinţirea şi punerea pietrei de temelie a locaşului de cult.
Biserica va fi construită în formă de cruce
O familie de preoţi, ctitorii mănăstirii, reprezentată de Adela Comăneci şi de părintele Ion Comănescu, a donat şi două hectare de teren pe un platou unde se ridică locaşul. „Dumnezeu a vrut să facem această mănăstire pentru că acest loc este unul binecuvântat. Aici vor veni nu doar bătrânii satului, care au bisericuţă, dar mai ales pelerini de peste tot. Biserica va fi în formă de cruce, după stilul brâncovenesc al Mănăstirii Cozia, care este mama tuturor mănăstirilor“, ne-a spus preotul Ion Comănescu.
Un corp de şapte chilii este deja gata, iar slujbele se ţin într-o capelă unde credincioşii vin cu multă dragoste. Părintele Comănescu, inginer şi absolvent al Facultăţii de Teologie, este ctitor de locaşe de cult. A înălţat două mănăstiri la Remetea, una la Borşa, una la Băiţa, alte două la Poşaga, iar cea de-a şaptea, de la Gruiul Lupului, va fi ridicată în locul unde a copilărit. Stareţ este tot un preot cu har, ieromonahul Macarie, venit din Bihor: „Aici slujbele se vor desfăşura după regulile muntelui Athos, nu se va mânca niciodată carne. Ne vom axa mai puţin pe turismul monahal, locul fiind unul pentru adâncă rugăciune. Toi aici, la mănăstire, vom construi şi un complex pentru bătrâni“.
Atât părintele Comănescu, cât şi stareţul au dat o mână de ajutor pe şantierul de construcţie. „Este greu să construieşti în vremuri de criză, dar aceşti oameni inimoşi, ajutaţi de lo