Mai multe ţări din lumea a doua sau chiar a treia au decis să investească masiv în unităţile lor medicale, pentru a atrage străini la tratament. Până şi Uganda şi-a jucat cartea, iar statul din Africa Centrală are brusc parte de mai multe chartere cu pacienţi.
Un raport care descrie piaţa turismului medical în 2009, eliberat de Koncept Analytics,arată că starurile în domeniu sunt Singapore, Thailanda, Malaezia, India, Filipine, Taiwan şi Coreea de Sud. Ultimul stat din enumerare şi-a propus ca, în 2012, să primească peste 100.000 de pacienţi străini.
Turismul medical este o adevărată industrie, generată de nevoia pacienţilor din ţările bogate de a se trata ieftin. Deseori, merită o călătorie de mii de kilometri cu avionul, pentru a evita costurile imense din ţările dezvoltate.
Asia milioanelor de pacienţi
Pe această piaţă au intrat la momentul oportun câteva state din Asia. Spre exemplu, Thailanda are costuri medicale de cinci ori mai mici decât cele din Statele Unite. Singapore este în scădere, dar rămâne o destinaţie medicală importantă. Totuşi, s-a constatat că pacienţii străini îşi doresc să dubleze tratamentul cu un soi de vacanţă de relaxare. Iar atracţiile thailandeze le depăşesc cu mult pe cele din micuţul Singapore.
Malaezia a jucat inteligent şi a extins viza pentru pacienţii străini, de la o lună la şase. Marile spitale de aici, cu profituri uriaşe în ultimii ani, caută să se extindă în Vietnam şi Cambodgia. India este de departe cea mai ieftină destinaţie medicală şi este căutată mai ales de cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau ortopedice.
Taiwan a intrat târziu pe piaţa mondială a turismului medical, dar are preţuri reduse şi capacitatea de a atrage pacienţi din imensa China. Un transplant de rinichi în Taiwan este de două ori mai ieftin decât în Singapore.
@N