Guvernul Boc este marţi la mâna Parlamentului. Legislativul dezbate moţiunea de cenzură PNL-UDMR sprijinită de PSD. pentru a fi adoptată, sunt necesare 236 de voturi "pentru". Politologul Cristian Pârvulescu spune la RFI că "oricare va fi situaţia, guvernul Boc va rămâne în funcţie să administreze sau să conducă România până în luna decembrie. Un astfel de Guvern va fi limitat la acţiunea strictă de administrare şi nu de guvernare propriu-zisă. Nu va avea dreptul să-şi asume răspunderea pe legi, explică Cristian Pîrvulescu.
Guvernul Boc este marţi la mâna Parlamentului. Legislativul dezbate moţiunea de cenzură PNL-UDMR "11 împotriva României" sprijinită de PSD. Luni, Curtea Constituţională a considerat că nu a existat temei pentru a fi sesizată de reprezentanţii PD-L în acest dosar.
Ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi "pentru". PNL, UDMR şi PSD au împreună un total de 281 deputaţi şi senatori, care, dacă ar vota în favoarea moţiunii, ar determina căderea Guvernului. Aşadar, matematic vorbind, moţiunea va trece fără probleme.
Orice s-ar întâmpla marţi, un lucru e sigur: va fi foarte greu să se găsească o formulă guvernamentală nouă până la alegerile prezidenţiale. Politologul Cristian Pîrvulescu spune la RFI că "oricare va fi situaţia, guvernul Boc va rămâne în funcţie să administreze sau să conducă România până în luna decembrie.
Un astfel de Guvern va fi limitat la acţiunea strictă de administrare şi nu de guvernare propriu-zisă. Vă amintesc însă că în 2007, Belgia a trecut printr-o astfel de situaţie, care a durat mai bine de o jumătate de an după alegerile parlamentare de atunci.
Bulgaria a trecut în 2006 printr-o lungă perioadă de negocieri până s-a format Guvernul.
Deci nu ar fi o surpriză ca şi în România această perioadă să dureze mult timp, perioadă în care Guvernul nu va face altceva decât s