» Adoptarea motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei" ar inseamna ca Executivul nu mai poate guverna prin ordonante de urgenta.
» Din ce in ce mai sigure de succesul motiunii ce va fi supusa la vot marti, partidele de opozitie pledeaza pentru un guvern de tehnocrati.
» PDL respinge categoric ideea, argumentand ca expertii nu isi vor putea pune ministerele in functiune.
La prima vedere, ministrii PDL nu ar avea motive sa se teama de motiunea de cenzura, chiar daca ea va fi aprobata. Ei sunt deja interimari, iar adoptarea motiunii de cenzura nu ar face decat sa le reinnoiasca interimatul in asteptarea nominalizarii unui nou premier de catre Traian Basescu. Liderii PDL au dat de inteles ca presedintele nu este interesat sa "temporizeze" lucrurile, dar este evident ca "n-are cum sa decida niste lucruri pana nu vede ce se intampla", dupa cum a explicat Radu Berceanu. Prin urmare, interimatul se va prelungi.
Practic insa, premierul Boc stie ca eventuala adoptare a motiunii de cenzura pune Executivul in imposibilitatea de a guverna prin ordonante de urgenta. Or, aceasta a fost principala metoda de legiferare in ultimul an. Fiind vorba de un guvern care va fi pierdut sprijinul Parlamentului, premierul va fi obligat sa treaca prin Parlament orice fel de legiferare pentru ca a devenit nereprezentativ. Nu intamplator, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, "premierul le-a cerut ministrilor sa verifice ce masuri trebuie promovate prin ordonante de urgenta, iar multi ministri au pregatit deja o serie de astfel de acte normative", iar astazi urmeaza o sedinta de guvern pentru ca aceste ordonante sa poata fi aprobate inainte de motiunea de cenzura.
Vicepresedintele executiv al UDMR, Laslo Borbely, a confirmat consecintele practice ale motiunii de cenzura: "Motiunea de cenzura este facuta impotriva actualului Gu