Volumul „Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe“ se lansează astăzi, de la ora 19.00, la Teatrul Bulandra. În cartea sa de memorii, Ion Caramitru vorbeşte despre marile sale roluri, despre prieteni şi antipatii sau despre Revoluţie. Citiţi şi:
Ion Caramitru: ''În România nu te poţi ataşa de niciun principiu''Ion Caramitru: „Divertis a scăzut puţin prin televiziune”
Adevărul: Cât este adevăr şi cât este ficţiune în acest volum autobiografic?
Ion Caramitru: Mircea Morariu a avut intuiţie şi farmec în modul în care m-a descusut. Am putut vorbi, în cele 350 de pagini, despre mai tot ce a însemnat viaţa mea până acum - lucruri autentice şi multe întâmplări dramatice. Nu am simţit nevoia să exagerez, să umflu sau să încerc să epatez.
Cum s-a ajuns la acest titlu?
A fost o sugestie a autorului, pornind de la faptul că examenul meu de licenţă la Institutul de Teatru a fost Hamlet, într-un spectacol de succes, montat la Casandra de Ion Cojar. Am jucat chiar şi la Sala Palatului un spectacol cu sala arhiplină, în 1964. 20 de ani mai târziu, reluam piesa la Teatrul Bulandra. De aici intenţia titlului, pentru că am avut şansa rarisimă să pot să joc un personaj atât de complicat şi definitoriu, şi la adolescenţă la maturitate.
Cum s-a schimbat Hamlet la o distanţă de 20 de ani?
Fundamental. Au rămas numai circumvoluţiunile puse la încercare atunci, adâncite 20 de ani mai târziu, dar şi studiul aplicat, experienţa teatrală, bucuria de a sta 20 de ani într-un teatru excepţional, Bulandra, sub direcţia lui Liviu Ciulei.
Cum a trecut Hamlet din comunism în democraţie, prin acest spectacol al lui Alexandru Tocilescu?
S-a jucat din noiembrie 1985, până la evenimentele din 1989, patru ani la rând. Apoi a fost reluat în 1990, până în 1992. Dup