Presedintele Rusiei s-a intalnit cu Marian Lupu, candidatul la presedintie al aliantei democrate de la Chisinau, refuzand o intrevedere cu fostul presedinte comunist Vladimir Voronin. Gestul este o aprobare simbolica a schimbarii de putere, insa Transnistria ramane cartea de santaj asupra Moldovei, cred specialistii.
Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei, s-a intalnit la Chisinau cu Marian Lupu, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte, in schimb a refuzat solicitarea unei intrevederi din partea fostului presedinte comunist Vladimir Voronin, conform cotidianului rusesc Kommersant. Intalnirea celor doi a avut loc cu ocazia summitului statelor membre ale CSI (Comunitatea Statelor Independente reuneste fostele state sovietice), desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Chisinau. "Intalnirea poate fi considerata una de importanta deosebita, in conditiile in care sustinatorilor candidatului Lupu le lipsesc opt voturi pentru a-l alege in functia de sef al statului. Medvedev a discutat cu Lupu ca si cum acesta ar fi fost deja presedintele Republicii Moldova", a scris Kommersant. Lupu nu detine inca nici o functie oficiala in noua conducere de la Chisinau.
Analistul Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, considera ca intalnirea confirma rolul lui Marian Lupu drept "figura de compromis intre Moscova si Occident, ca solutie de iesire din impas a Moldovei. Le-a oferit inca o dovada deputatilor comunisti, daca mai era nevoie de asa ceva, ca el este noul lider al Moldovei". Lupu, comunist cu state vechi in partidul lui Voronin, a parasit Partidul Comunist cu doar cateva luni inainte de alegerile anticipate din iulie, trecand in tabara opozitiei democrat-liberale. "Medvedev il prefera pe Lupu pentru ca provin din aceeasi filiera si de partid, si universitara. Au lucrat in administratie in anii ‘90, au izbucnit