Salariile îngheaţă. Numărul şomerilor creşte. La fel şi al pensionarilor. Deficitul la bugetul asigurărilor sociale a atins un nivel greu de acoperit. În următorul deceniu, statul nu va mai putea onora obligaţiile sociale. Legea unitară a pensiilor trebuie adoptată în acest an, indiferent de schimbările sau aranjamentele politice probabile. „Face parte din acordul comun încheiat de România cu Fondul Monetar Inte
Salariile îngheaţă. Numărul şomerilor creşte. La fel şi al pensionarilor. Deficitul la bugetul asigurărilor sociale a atins un nivel greu de acoperit. În următorul deceniu, statul nu va mai putea onora obligaţiile sociale.
Legea unitară a pensiilor trebuie adoptată în acest an, indiferent de schimbările sau aranjamentele politice probabile. „Face parte din acordul comun încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Doar de la acest punct mai departe se poate face orice scenariu“, explică Valentin Mocanu, secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). Premierul s-a grăbit să trimită proiectul legislativului, cu speranţa că va apuca să-şi asume răspunderea şi asupra ultimei piese din pachetul de legi croit să reglementeze sistemele bugetofage.
Dacă în cadrul sistemului de salarizare s-au găsit tot felul de portiţe de scăpare, cu legea pensiilor va fi mai greu. „Chiar dacă se vor aduce amendamente în parlament, vom lua în considerare doar ceea ce trebuie. Asta este regula asumării unei legi“, declară Mihai Şeitan. Actualul secretar de stat de la MMFPS nu mai vrea excepţii în lege. Motivul este lesne de înţeles. Nu mai sunt bani de pensii la buget.
Riscul incapacităţii de plată
În cazul în care primul-ministru nu va reuşi să-şi asume răspunderea, este de aşteptat ca legea să stea mai mult timp în mâna parlamentarilor şi să iasă la sfâr