Ţesăturile creatoarei populare au făcut înconjurul lumii. Un covor ţesut cu motive din zona Olteniei stă la loc de cinste, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
Elena Barbu e printre puţinii creatori populari din ţară care fac ţesături din păr de capră. De mică i-a plăcut să coasă şi să ţeasă. „În afară de mine mai este o creatoare în Buzău”, spune ţesătoarea. A lucrat 32 de ani ca asistent de ocrotire, dar în paralel a făcut şi ţesături. „De cât să stau pe scară de vorbă cu vecinii mai bine ies covoraşe, carpete şi gentuţe din mâinile mele”, povesteşte ţesătoarea. Creatoarea susţine că trebuie depusă foarte multă muncă până când un covor e gata. „La un covor lucrezi şi câte trei ani, dacă e mai mare. Ca să folosesc părul de capră, trebuie să trec prin mai multe faze de la cumpărarea lui până la finalizarea materiei prime”, ne mărturiseşte meştera. După ce cumpără părul de capră, Elena Banu îl spală. În momentul în care e băgat în apă el are tendinţa de a se face ghem şi trebuie spălat câte puţin, ceea ce face să dureze ca timp. După ce se usucă, părul e destrămat şi e făcut caier. „După ce s-a obţinut caierul se trece la tors. E foarte greu că firul e mic şi mâna trebuie să meargă repede. Apoi pe un război pe care se lucrează şi orizontal, dar şi vertical, ţes pături şi covoare” ne explică creatoarea procedeul.
Covor unicat în România expus la Bucureşti
Părul de capră are patru nuanţe. Elena Banu îl combină şi face 14 culori, de la gri deschis până la închis şi până la roşu în degrade. „Obţinerea celor 14 culori e un secret pe care nu îl pot divulga”, a declarat ţesătoarea. Cel mai mult, creatoarea populară lucrează în gherghef. „Motivul cel mai des pe care îl folosesc e pomul vieţii care e reprezentativ pentru zona Olteniei, dar şi florile”, spune Elena Banu. Creatoarea populară se mândreşte cu un covor la care a lucrat trei ani.