Pentru a atinge media europeana de echipare cu tractoare agricultura romaneasca ar trebui sa absoarba anual 30.000 de unitati pentru mai mult de un deceniu. Productia interna e limitata insa la cel mult 1.000 de unitati anual, nivel comparabil cu cel al uzinei Dacia de la Mioveni intr-o singura zi.
Daca in Romania un tractor lucreaza 54 de hectare de teren agricol, in Germania, spre exemplu, acelasi tractor lucreaza 9 hectare, in Olanda 7 hectare, iar in Austria doar 4 hectare. Media Uniunii Europene este de un tractor la 17 hectare de teren agricol, adica de peste trei ori mai putin decat in Romania.
"Si Ungaria ne depaseste la acest raport, iar in spatele nostru, din cate stiu, se afla Albania. Pentru a ne apropia la nivel european ne-ar trebui ani buni cu productie locala de 20.000 de tractoare si importuri serioase", a declarat Adrian Damian, presedintele Federatiei Infratirea din sectorul local producator de masini.
Potrivit "Strategiei Nationale pentru dezvoltare durabila a agriculturii si industriei alimentare" si a importatorilor si producatorilor locali de utilaje agricole, Romania are nevoie de peste 300.000 de tractoare, care valoreaza circa 10 miliarde de euro.
In Romania, dupa inchiderea uzinei Tractorul Brasov, mai exista patru producatori de tractoare. MAT Craiova produce cateva sute de unitati anual, iar compania egipteana Crystal, care a cumparat licentele Tractorul Brasov a inceput productia cu 600 de comenzi pentru piata egipteana. "Insumat, cei care inca mai produc, au 1.000 de angajati care asambleaza 1.000 de tractoare pe an", a adaugat Damian.
Geda Prodexim produce si reconstruieste versiuni imbunatatite ale tractoarelor produse la Brasov, dar si modele proprii, iar compania chinezeasca Hoyo a inceput la Rasnov constructia unei fabrici ce va avea o capacitate maxima de 20.000 de unitati in fiecare an.
"