Jean Claude Trichet, seful BCE, are cea mai grea misiune dintre toti bancherii centrali. El trebuie sa tina dobanda de referinta in zona euro la valori reduse pana cand cele 16 economii, aflate in diferite stadii de redresare, isi revin, dar va trebui sa o majoreze la timp pentru a nu lasa inflatia sa scape de sub control, odata ce recesiunea se termina.
Pe masura ce economia mondiala lasa in urma recesiunea, Banca Centrala Europeana (BCE) este pusa fata in fata cu provocarea de a ramane fidela obiectivului de combatere a inflatiei, fara a afecta totusi revenirea economica a Europei si a pune in pericol stabilitatea fragila a sistemului financiar, scrie The New York Times.
In Statele Unite, banca centrala a anuntat ca va mentine ratele dobanzii la un nivel scazut pe "o perioada prelungita", o asigurare menita sa sprijine economia americana care continua sa elimine locuri de munca intr-un ritm alert. BCE insa, cu sediul in Frankfurt, care a majorat ratele dobanzii cu numai o luna inaintea falimentului Lehman Brothers, nu ofera nicio astfel de promisiune, chiar daca saptamana trecuta a mentinut dobanda la minimul de 1%, semn ca ar putea fi dispusa sa accepte o rata mai scazuta de crestere economica daca alternativa este o inflatie mai mare.
"Modul in care a actionat BCE releva filosofia conservatoare a acesteia", a declarat Julian Callow, economist-sef pe Europa in cadrul Barclays Capital din Londra. "Bineinteles, un aspect al acestei filosofii este ca ar putea obtine o crestere economica mai putin robusta decat in Statele Unite".
Intr-adevar, desi deprecierea dolarului in raport cu alte monede importante s-a accelerat in ultimele zile, BCE, institutie condusa de francezul Jean Claude Trichet, se pozitioneaza subtil ca supremul gardian al valorii euro in raport cu dolarul pe pietele monetare.
Dovada ca "strategia de exit" (retragere