Damigenele s-au scumpit de câteva zile, dar cei care fac vin dau oricât, numai să nu rămână cu strugurii în teasc.
Sezonul recoltei strugurilor din acest an a transformat pieţele din oraş în adevărate furnicare. Pietrenii amatori de vin cumpără sute de kilograme de struguri, damigene, coşuri sau alte accesorii, menite să transforme fructele în preţioasa băutură.
Contrar aşteptărilor, damigenele s-au scumpit cu aproape 15 lei în această perioadă, dar chiar şi aşa nu sunt de găsit la niciun magazin de profil din oraş.
Damigenele se aduc la comandă
În Piatra Neamţ vasele în care se pune vinul la fermentat se găsesc în pieţe. Ieri dimineaţă, niciun magazin de profil din oraş nu mai avea demigene la vânzare. „Vin de câteva zile şi caut. Nu ştiu de ce nu se găsesc. Acum am lăsat o comandă de zece bucăţi la un magazin care le va aduce diseară, de la Bucureşti“, a spus Vasile Păun.
Deşi s-au scumpit brusc în sezon, damigenele se dau ca pâinea caldă. „Noi le-am luat mult mai scumpe de data asta, de la producător. Însă chiar şi aşa, le-am dat pe toate în numai două zile“, a povestit Marcela Pop, distribuitor de astfel de vase. Fenomenul nu are explicaţie nici în rândul celor care le vând. „Vin s-a făcut şi în alţi ani, dar parcă anul ăsta toată lumea a intrat în priză. Nu înţeleg ce fac cu atâtea damigene, că doar nu le pot sparge pe toate de la an la an“, a adăugat comerciantul.
Se cumpără sute de kilograme de struguri
Preţul strugurilor este anul acesta mult sub aşteptările producătorilor de vin la domiciliu. „Am cumpărat 800 de kilograme de Grasă de Cotnari astăzi şi mâine cred că mai iau 500“, a spus Ion Munteanu, un inginer care face vin în boxa blocului, de mai bine de 20 de ani. „Cu 1 leu kilogramul de struguri, regret că nu am mai multe butoaie în care să pun vinul la păstrare. Anul acesta este o ocaz