Negociem chiria sau ne mutăm! Proprietarii spaţiilor office îşi revizuiesc pretenţiile pentru a nu pierde chiriaşi, veniturile mai mici afectând randamentul investiţiilor şi valoarea imobilelor. Suprafaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti totalizează 1,4 milioane mp, anul acesta urmând să se mai livreze 300.000 mp. Deşi volumul de spaţii office este destul de redus comparativ cu ţările învecinate, problema majoră a pieţei o reprezintă creşterea agresivă a gra
Negociem chiria sau ne mutăm! Proprietarii spaţiilor office îşi revizuiesc pretenţiile pentru a nu pierde chiriaşi, veniturile mai mici afectând randamentul investiţiilor şi valoarea imobilelor.
Suprafaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti totalizează 1,4 milioane mp, anul acesta urmând să se mai livreze 300.000 mp. Deşi volumul de spaţii office este destul de redus comparativ cu ţările învecinate, problema majoră a pieţei o reprezintă creşterea agresivă a gradului de neocupare, de la 4% în 2008, la 10% în prezent, după cum afirmă analiştii King Sturge.
Prognozele pe întregul an sunt şi mai pesimiste, un studiu de piaţă al Colliers International indicând un grad de neocupare de 14%. Situaţia din această piaţă constituie, practic, imaginea unei economii în declin, după explozia din anii trecuţi, când cererea creştea încontinuu, susţinută de companiile care intrau pe piaţă sau se relocau. Ca urmare, până anul trecut, chiriile au crescut rapid, la fel ca şi investiţiile dezvoltatorilor care încercau să profite de oportunitate.
Acum, situaţia s-a inversat. Investitorii care au lichidităţi continuă lucrul, aşteptând relansarea economică, iar companiile încearcă să-şi renegocieze costurile de închiriere la niveluri cât mai scăzute cu putinţă. „Condiţiile actuale de piaţă au cauzat scăderea nivelului chiriilor, având în vedere faptul că proprietarii au fost forţaţi să agreeze chirii mai