Mii de părinţi şi-au înregistrat copiii în câte două judeţe pentru a le încasa alocaţiile de mai multe ori într-o singură lună. Sursa: Arhiva EVZ
Mii de români au primit ilegal de la stat ajutoare sociale, potrivit unui ‚‚bilanţ’’ realizat de curând de autorităţi. Evazioniştii au putut fi identificaţi după ce, în martie, oficialii Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS) au început să folosească un soft cu ajutorul căruia a fost creată o bază de date cu toţi beneficiarii de astfel de servicii.
Preşedintele ANPS, Viorel Alexandru, a precizat pentru EVZ că cele mai multe nereguli descoperite se referă la alocaţia de stat pentru copil - care a fost ridicată în aceeaşi lună de ambii părinţi, dar şi la ajutoarele de încălzire - acordate unor persoane cu venituri destul de mari, care nu ar fi avut acest drept.
Prejudiciul total cauzat bugetului de stat doar în cazurile identificate până acum se ridică la 4.000.000 de lei (aproximativ un milion de euro).
Ajutoare de încălzire ilegale
„Au fost descoperite persoane care au primit prestaţii sociale deşi nu aveau dreptul, cum e cazul ajutoarelor de încălzire. Dar aici e treaba primarilor să facă verificările, pentru că subordonaţii lor le aprobă. Însă cele mai multe nereguli au fost la alocaţiile de stat. Copiii au fost verificaţi de soft după CNP şi am găsit cazuri care figurau şi într-un judeţ, şi în altul. În mare parte, e vorba de micuţi ai căror părinţi sunt divorţaţi. A ceştia din urmă puteau ridica alocaţiile din două părţi, pentru că bazele de date ale judeţelor nu erau conectate la o bază de date naţională.În septembrie, am avut peste 100 de cazuri, dar în martie, prima lună în care softul a funcţionat, am găst mii”, a spus şeful ANPS.
Legea prevede că, până la doi, respectiv, trei ani în cazul copilului cu handicap, părintele primeşte de la stat o