Un cetăţean al Republicii Moldova este implicat, alături alte 12 persoane, într-o structură criminală care practica traficul de persoane şi a acceptat să coopereze cu guvernul american. Moldoveanul şi-a recunoscut vina în faţa Curţii Federale, informează Associated Press.
Alexandru Frumusache, în calitatea sa de secretar al „Giant Labor Solutions”, din Kansas City, încheia contracte de muncă şi plasa lucrători în alte localităţi decât cele prevăzute în contract, încălcând astfel prevederile vizelor de munca pe care le primeau lucrătorii străini.
Frumusache a sosit în SUA, cu o viză de şedere temporară, în noiembrie 2007 şi a lucrat în sud-estul Statelor Unite. În aprilie 2008, acesta i-a contactat pe cei de la „Giant Labor Solutions”, cerând ajutor în vederea prelungirii vizei, iar în septembrie 2008 s-a mutat în Kansas şi a început să lucreze pentru GLS, după cum anunţă agenţia Flux.
Pe lângă cetăţeanul Republicii Moldova, alte opt persoane din Uzbechestan şi trei de altă etnie au fost implicaţi în cea mai mare reţea de trafic de fiinţe umane din Kansas. Avocatul lui Frumusache, Tony Miller, a declarat că clientul său, în vârstă de 24 ani, nu este decât o piesă minoră în acest joc, aşa cum sunt şi celelalte victime ale traficului.
Autorităţile americane menţionează că gruparea criminală activează din 2001 şi promitea o viaţă mai bună în SUA mai multor persoane originare din insulele Filipine, Republica Dominicană şi Jamaica.
Partea acuzatoare afirma că victimele au plătit mii de dolari pentru vize temporare, care limitau posibilităţile de a-şi găsi locuri de muncă, precum şi tipurile de munci. Acestora nu le-au fost comunicate respectivele prevederi, despre care victimele aflau abia când soseau în SUA. În cazul în care refuzau să lucreze acolo unde li se spunea, patronii îi ameninţau că le vor revoca viza, iar ei sau familiile lor vor fi