Liberalii vor sesiza Curtea Constituţională în cazul în care Cabinetul Boc II este demis prin moţiune de cenzură şi preşedintele Traian Băsescu refuză să desemneze premierul susţinut de o nouă majoritate parlamentară. Sursa: Codrin Prisecaru
Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat astăzi că, în condiţiile în care moţiunea de cenzură va trece mâine de votul Parlamentului, iar PNL, PSD şi UDMR vor forma o majoritate în jurul unui premier, atunci Traian Băsescu trebuie să respecte decizia acesteia.
"Considerăm că este necesară o pronunţare din partea CCR pentru că existenţa unei propuneri de premier care este sprijinită de o majoritate parlamentrară, după opinia mea, trebuie să-l determine pe preşedinte, indiferent cum îl cheamă pe acesta, să nominalizeze ca premier desemnat propunerea respectivă", a susţinut prim-vicepreşedintele PNL.
Orban a reluat mesajul preşedintelui PNL Crin Antonescu şi a precizat că PNL va încerca să formeze o majoritate pentru susţinerea unui guvern de tehnocraţi, condus de un premier independent. De altfel, conducerea PNL a decis astăzi, în unanimitate, să îl susţină pe primarul Sibiului Klaus Johannis pentru poziţia de premier.
UDMR nu vrea tehnocraţi
Social-democraţii au anunţat şi ei, prin vocea vicepreşedintelui Victor Ponta, că vor negocieri politice pentru un guvern de tehnocraţi, iar cele două partide trebuie să vină cu o formulă comună.
În schimb, deşi au semnat moţiunea de cenzură a PNL, udemeriştii şi-au nuanţat poziţia. Deputatul UDMR Laszlo Borbely a precizat că formaţiunea sa nu este interesată şi nu va participa la consultările pe tema guvernului de specialişti.
Moţiunea de cenzură a PNL şi UDMR, depusă cu sprijinul unor parlamentari PSD va fi dezbătută şi supusă votului în cursul zilei de mâine. În cazul în care moţiunea este ado