Temerile legate de declansarea unei crize pe fondul declinurilor din Europa Centrala si de Est s-au temperat, insa analistii avertizeaza ca este prematur sa excludem din calcul o inrautatire a situatiei, scrie CNN Money.
Dupa ce bancile americane au fost puternic zguduite de criza in toamna anului trecut, unii observatori avertizau ca pierderile uriase pe care le aveau in fata institutiile europene ar fi putut genera o noua runda de turbulente in sectorul bancar.
De atunci insa pietele si-au revenit, dupa ce guvernele au angajat mii de miliarde de dolari pentru a sprijini bancile, iar institutii ca Fondul Monetar International au imprumutat guvernele mai mici aflate in criza de lichiditate. Pana acum, Europa a evitat un colaps.
"Ne-am retras in mod clar de pe marginea prapastiei", a declarat Mary Stokes, economist pe piete europene aflate in curs de dezvoltare in cadrul RGE Monitor.
Un semn de intrebare legat de soliditatea sectorului bancar european vizeaza tarile in curs de dezvoltare din regiune, cum ar fi tarile baltice Letonia, Lituania si Estonia si state est-europene ca Ungaria.
Cresterea inregistrata de acestea in deceniul anterior a fost alimentata de un volum urias de finantare de la banci din Suedia si alte tari vest-europene.
Temerea a fost ca o reducere dramatica a fluxurilor de investitii straine ar duce la prabusirea acestor economii, afectand valoarea monedelor acestora si lasand oamenii in incapacitatea de a-si rambursa creditele contractate in euro, franci elvetieni si coroane suedeze.
Un val suficient de mare de default-uri ar afecta puternic bilanturile bancilor europene, declarau scepticii. Existau temeri ca bancile mari, care se confruntau deja cu pierderi de miliarde legate de investitii in titluri ipotecare americane, ar complica situatia intrerupand creditarea catre tarile mai putin bogate ale Europei.