România nu are nicio universitate care să fi intrat în topul realizat la nivel mondial, indiferent de criteriile de selecţie ca popularizarea instituţiilor sau a site-urilor web ale acestora, pe numărul de premii primite de studenţi sau profesori sau pe numărul de rezultate în cercetare. Cel mai cunoscut top mondial al universităţilor este The Academic Ranking of World Universities, elaborat din 2003 de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, un proiect prin care China urmăreşte să măsoare diferenţa dintre universităţile lumii şi cele naţionale.
Topul compară 1.200 instituţii de învăţământ superior şi ţine cont, în ierarhizarea acestora, de premiile primite de absolvenţi sau de cadrele didactice şi numărul de articole citate în reviste şi indexuri specializate. Este considerat unul dintre cele mai obiective topuri, iar România nu are niciun reprezentant în clasament.
Actualizată anual, lista celor mai bune universităţi este deocamdată valabilă pentru 2008, pentru anul acesta topul urmând să fie publicat în luna noiembrie.
Primele trei poziţii în 2008 sunt ocupate de universităţile americane Harvard, Stanford şi California Berkeley. Două universităţi britanice sunt în top 10, Oxford pe 4 şi Cambridge, pe 10.
Deşi universităţile americane predomină în ierarhia celor mai bune, sunt şi instituţii din Asia în top 50, cum ar fi Universitatea din Tokio, Institutul Federal al Tehnologiei din Suedia, Universitatea din Utrecht sau Universitatea Paris 11.
Un alt top considerat credibil este HEEACT , topul performanţelor ştiinţifice ale universităţilor. Acesta este elaborat de Consiliul de Evaluare şi Acreditare în Învăţământul Superior din Taiwan şi se bazează pe importanţa descoperirilor ştiinţifice din universităţile de cercetare.
Primele trei locuri sunt ocupate, anul acesta, de univer