Update Acum 5 ani discutau normal…
Iată cum arăta relaţia dintre cei doi în urmă cu 5 ani relatată de “22″. Discuţia era mult mai civilizată. Iar Tismăneanu a avut parte de tratament violent “la dreapta” pentru interviul cu Ion Iliescu. Ceva s-a schimbat: a apărut Raportul.
Vladimir Tismaneanu a declarat ca, in ciuda opiniilor politice diferite, domnia sa nu s-a considerat niciodata un adversar personal al lui Ion Iliescu, care este “un om al stangii democrate”. Profesorul Tismaneanu a urmarit tranzitia omului si intelectualului Iliescu, in cadrul dialogului explorand etapele de invatare politica ale presedintelui. “Pe parcursul ultimilor 15 ani, Ion Iliescu a devenit o personalitate de varf a procesului democratic din Romania”, a declarat Vladimir Tismaneanu. Ca politolog, profesorul Tismaneanu a fost interesat de transformarea unui politician marxist intr-un ganditor modern, dispus sa recunoasca falimentul utopiei. Domnia sa a incheiat spunand ca dialogul cu Ion Iliescu a fost o “placere intelectuala”.
Ion Iliescu a spus ca dialogul din carte s-a concentrat pe tema prabusirii sistemului comunist, trecand prin istoria comunismului, in general, si a comunismului romanesc, in special. “Comunismul nu a fost un accident in istoria umanitatii, ci are un fundament obiectiv”, a declarat Ion Iliescu. Un alt moment discutat in carte este legat de evenimentele din 13-15 iunie 1990, asupra carora cei doi interlocutori au avut pareri diferite. Presedintele Iliescu a reafirmat convingerea ca venirea minerilor in Bucuresti a reprezentat o reactie sociala la amenintarea cu haosul care domnea in acele zile. Ion Iliescu a recunoscut ca, pentru un moment, a ezitat sa accepte acest dialog, dar ca acum nu regreta ca a luat parte la acest proiect.
12 octmbrie 2009, atac la baionetă
Ion Iliescu atacă dur raportul Tismăneanu
“Eu cred ca asa-zisul Raport