O companie cu 2.000 de angajati poate ajunge sa economiseasca 70.000 de euro anual prin folosirea medierii (rezolvarea pe cale amiabila a conflictelor dintr-o organizatie), la un pret total cateva mii de euro, este de parere Elena Tutunaru, managing partner al firmei Mediators, specializata in rezolvarea conflictelor de munca.
“Am lucrat pentru o companie cu 2.000 de angajati, activa in domeniul productiei, care se confrunta cu anumite probleme organizationale. Ineficientele respective generau costuri inutile in valoarea de 70.000 de euro. In urma unor sedinte de mediere la care a participat managementul companiei, problemele au fost rezolvate cu costuri minime”, spune Tutunaru, cu experienta de 10 ani in domeniul bancar.
Intre noiembrie 1998 si martie 2008, Tutunaru a lucrat in cadrul bancii ING Romania, unde a ocupat pozitiile de unit manager, respectiv agency manager. In cei 10 ani petrecuti in care a lucrat in cadrul institutiei financiare, Tutunaru a coordonat anual echipe de circa 100 de oameni.
In ultimii ani petrecuti la ING a inceput sa ofere servicii de mediere si coaching in business.
“Am vrut sa plec mai devreme de 2008 din ING pentru ca imi doream sa incep o cariera antreprenoriala care sa-mi permita sa lucrez cu tineri. Am asteptat insa implementarea sistemului de pensii private pentru ca era o experienta pe care doream sa mi-o insusesc”, spune Tutunaru, 52 de ani.
Tariful practicat de Tutunaru pentru o sedinta de mediere se ridica la circa 100 de euro. Tutunaru nu detine o licenta locala de mediator, ci preda dupa o licenta americana de mediere.
“Organizatiile ar trebui sa aplice medierea asemenea unui tratament antigripal, adica preventiv. De exemplu, una din metodele prin care se pot evita divergentele dintre managerii si restul angajatilor ar putea fi comunicarea permanenta. In cazul in care conducerea unei o