Ministerul Finanţelor a împrumutat 850 de milioane de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni, mai puţin decât programase iniţial, la un randament mediu de 9,97% pe an, egal cu nivelul din cea mai recentă licitaţie unde s-au adjudecat oferte la această maturitate.
Finanţele au programat la licitaţia de luni vânzarea de titluri de stat în valoare de un miliard de lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10%. Volumul total al cererii din partea băncilor a fost de 1,84 miliarde de lei.
Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a avut loc pe 5 octombrie când, deşi valoarea programată era de un miliard de lei, Trezoreria a refuzat toate ofertele băncilor. La licitaţia anterioară, care a avut loc pe 28 septembrie, MFP a vândut certificate cu scadenţa la şase luni de 1,05 miliarde de lei, la un randament mediu de 9,97%.
În primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a fost finanţat în principal prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, urmate de acordarea primelor tranşe de la Comisia Europeană, primul împrumut de la Banca Mondială (BM) şi ulterior o parte dintr-o tranşă de la FMI.
Cheltuielile cu dobânzile la bugetul general consolidat au crescut după primele opt luni cu 53,9%, respectiv 1,3 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 57,18 miliarde lei, suma împrumutată fiind de aproximativ nouă ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 6,66 miliarde lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul de Finanţe a crescut de peste patru ori.