CONSECINŢE. Angajaţii care nu-şi primesc salariile la timp devin stresaţi, nu mai pun pasiune în ceea ce fac, îşi caută alte joburi şi sunt tentaţi de „furtişaguri”. Sursa: Northfoto
Din cauza crizei, numeroşi angajatori nu mai pot să plătească la timp lefurile salariaţilor. Astfel, apar frecvent situaţiile în care angajaţii nu-şi mai fac bine treaba.
O soluţie: reclamaţia la ITM
„Neplata salariilor (întârzierea acestora) nu e în limite legale, deci angajaţii pot face reclamaţie la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Ei pot chema în instanţă angajatorul, inclusiv în cazul în care acesta se află în situaţie evidentă de imposibilitate de plată. Dacă angajatul urmează sau nu această cale, e decizia lui. Dar are acest drept şi are la îndemână această variantă”, spune Ioana Moholea, project manager Perspective Group, firmă de consultanţă în resurse umane din Capitală.
Dacă întârzierile sunt pe termen scurt (de la câteva zile până la o lună), iar compania ştie cum să comunice acest lucru, sunt şanse ca angajaţii să poată tolera pe moment situaţia respectivă, mai spune specialista, „mai ales într-o companie în care managementul a dovedit anterior că este corect, de încredere şi îşi respectă angajaţii”.
„Prin urmare, neplata salariilor pe termen scurt, ca excepţie, poate să nu aibă repercusiuni negative importante nici asupra angajaţilor, nici a angajatorilor”, adaugă Ioana Moholea.
Efect: credite neachitate
Dacă însă neplata salariilor se întinde pe o perioadă mai mare de timp şi/sau în mod repetat, angajaţii întâmpină, evident, la rândul lor, o serie de neplăceri şi complicaţii. „Un exemplu, sunt penalităţi pentru credite neachitate la timp. Mai ales în aceste cazuri, dacă angajatul găseşte un alt loc de muncă într-o nouă companie, cel mai sigur va părăsi organizaţia”, avertize