Prăjitura de casă ţine doar câteva zile, pe când cornurile, ruladele şi alte dulciuri ambalate au termen de valabilitate de până la doi ani. Margarina din componenţa delicateselor de pe raft le dă viaţă lungă, dar este extrem de dăunătoare organismului. Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm produse naturale. Consumate în mod cumpătat, untura de porc şi untul sunt de zeci de ori mai sănătoase ca margarina. Fie că o consumăm pe tartine, fie că se află în componenţa cornurilor şi a prăjiturilor ambalate, margarina este un aliment foarte dăunător sănătăţii.
Pentru că este artificială, celulele din organism nu au puterea să o asimileze şi devin vulnerabile. Imunitatea scade, iar rezultatul este o sensibilitate mai mare la infecţii, la intoxicaţii şi la cancer.
Cercetările ce au avut la bază subiecţii consumatori de margarină arată că nu există mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decât consumul de margarină şi de alimente prăjite.
Pătrunse în organism, pe lângă faptul că solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grăsimile hidrogenate sau parţial hidrogenate din margarină iau locul anumitor substanţe naturale care au rolul de a curăţa pereţii vaselor de sânge, ceea ce înseamnă sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator pe ansamblu.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, spune că, în cazul femeilor însărcinate, acizii graşi din componenţa margarinei trec prin placentă, împiedicând dezvoltarea creierului la făt. „Poate pare înfricoşător, dar copilul se poate naşte efectiv cu creierul mai mic decât bebeluşii normali“, spune specialistul în nutriţie.
Cum se obţine margarina
Margarina a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când untul se găsea tot mai greu. O echipă de special