Medicamentele şi operaţiile ar putea fi susţinute din bani de împrumut. Unităţile medicale sunt nevoite să ia împrumuturi ca să poată supravieţui în ultimul trimestru din 2009. Farmaciile vor vedea banii pentru medicamentele compensate şi gratuite abia anul viitor. „Vom putea deconta aceste medicamente la 180 de zile calendaristice de la validarea facturilor aduse la CAS”, a spus Emilia Gogoneaţă, preşedintele Casei Asigurărilor de Sănătate Bihor. Excepţie fac medicamentele pentru pensionarii cu venituri sub 700 de lei. „Farmaciile care nu au vânzări bune pe lângă contractele cu CAS vor avea probleme şi vor rezista greu în această perioadă”, a spus Gogoneaţă.
„Ţinând cont că suntem într-un lanţ, nu ne afectează foarte tare. Dar depinde foarte mult de contractele pe care le are fiecare farmacie, de ponderea contractelor cu casa în fluxul lor financiar”, a spus farmacista Camelia Bot.
Banii de rată abia în 2010
„Spitalele vor putea face angajamente de plată, dar decontarea lor se va face abia în 2010”, a spus azi Emilia Gogoneaţă, preşedintele Casei Asigurărilor de Sănătate Bihor. Consiliul de Administraţie al CAS s-a întâlnit azi cu managerii spitalelor şi cu directorii economici pentru a le transmite limitele financiare în care se pot întinde în acest trimestru. „Datoriile istorice fac obiectul unor alte analize şi nu vor putea plăti prin credite bugetare sau credite de angajament”, a precizat Emilia Gogoneaţă. Îşi vor acoperi cheltuielile de funcţionare în acelaşi fel serviciul de ambulanţă, medicii de familie, serviciile de hemodializă, cele stomatologice, paraclinice şi centrele paraclinice. „Tot ce nu poate fi plătit prin credite bugetare, va fi plătit prin credite de angajament, în limitele stabilite pentru judeţul Bihor”, mai spune Gogoneaţă. Unităţilor sanitare bihorene le revin pentru trimestrul patru credite bugetare în valoare