Cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale au decis că moţiunea de cenzură depusă săptămâna trecută împotriva Guvernului Boc este constituţională. Curtea a dezbătut azi, în şedinţă secretă, sesizarea Partidului Democrat Liberal (PD-L) privind neconstituţionalitatea moţiunii de cenzura "11 împotriva României", iniţiată de PNL şi UDMR şi sprijinită de şapte parlamentari PSD.
Pe 6 octombrie, liberalii au depus moţiunea „11 împotriva României”, semnată de parlamentarii PNL, UDMR şi de şapte reprezentanţi ai PSD. De asemenea, PSD-ul a anunţat că va susţine moţiunea.
PDL susţine, însă, că odată ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea salarizării unice, codul educaţiei şi reorganizarea agenţiilor, semnatarii moţiunii de cenzură nu mai pot semna o altă moţiune în aceeaşi sesiune.
Conform articolului 113, alineatul 4 din Constituţie, dacă o moţiune de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului.
Reprezentanţii celor trei partide semnatare afirmă că prevederile constituţionale nu interzic semnarea mai multor moţiuni de cenzură de către aceiaşi parlamentari, dacă moţiunile respective sunt urmare a angajării răspunderii Guvernului.
CITIŢI ŞI:
Ultima zi a guvernului Boc?
De grija moţiunii, aleşii erau cât pe ce să încurce BNR
PD-L reclamă Opoziţia la CCR
Preşedinte-candidat, Guvern provizoriu şi Parlament blocat
Băsescu s-a întâlnit cu şeful Curţii Constituţionale
"Negocierea Guvernului tehnocrat nu înseamnă aliaţă cu PSD"