Românii declară fără probleme la Fisc că încasează din chirii câţiva lei pe an, în condiţiile în care Codul fiscal nu prevede plafoane minime pentru aceste venituri. În condiţiile în care chiriile au tot crescut în ultimii ani, ajungând la sute de euro pentru o garsonieră în Bucureşti, mulţi proprietari declară la administraţiile financiare că încasează doar câţiva lei de la chiriaşi. Situaţia pare hilară, dar este posibilă în lipsa unor reglementări privind p
Românii declară fără probleme la Fisc că încasează din chirii câţiva lei pe an, în condiţiile în care Codul fiscal nu prevede plafoane minime pentru aceste venituri.
În condiţiile în care chiriile au tot crescut în ultimii ani, ajungând la sute de euro pentru o garsonieră în Bucureşti, mulţi proprietari declară la administraţiile financiare că încasează doar câţiva lei de la chiriaşi.
Situaţia pare hilară, dar este posibilă în lipsa unor reglementări privind plafoanele minime pentru impozitarea acestui tip de venituri. În cazul chiriilor, nu există nicio prevedere în Codul fiscal care să-i oblige pe proprietari să declare o sumă minimă raportată la suprafaţă, zonă şi alte caracteristici ale locuinţei, aşa cum, de exemplu, există în cazul tranzacţiilor cu imobile. Singura constrângere impusă de Fisc este înregistrarea contractului, care se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 lei. Astfel, cei mai mulţi proprietari îşi declară contractul la Fisc, de teama unor reclamaţii sau controale, dar la sume foarte mici.
„În practică, mulţi proprietari evită înregistrarea acestor contracte la administraţia financiară sau declară o valoare sub nivelul celei prevăzute în contract, astfel încât impozitul datorat la buget sa fie cât mai mic“, afirmă Sorin Istrate, managing partner Contexepert.
Potrivit Codului fiscal, contractul trebuie să fie declarat la administraţia financiară în termen d