Mai multe cazuri recente de suicid inregistrate in cadrul companiei France Telecom evidentiaza un paradox existent in centrul societatii franceze: in ciuda unei solide protectii a muncii, angajatii din aceasta tara se simt in nesiguranta, multi plangandu-se ca sunt impinsi dincolo de limite de ritmul schimbarilor economice, scrie The New York Times.
In termeni statistici, cele 24 cazuri de suicid inregistrate in cadrul France Telecom din luna februarie a anului trecut, incluzand opt de la inceputul verii, nu sunt iesite din comun pentru un grup cu 102.000 de angajati in Franta.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estima in 2005 ca rata sinuciderilor din Franta la 26,4 persoane la 100.000 pentru barbati si 9,2 pentru femei este cea mai ridicata rata din randul economiilor occidentale, situandu-se insa dupa Japonia, Belgia si mai multe economii central si est-europene. In Statele Unite, ratele se situeaza la 17,7 pentru barbati si 4,5 pentru femei.
Ce a atras atentia presei, publicului si guvernului din Franta este faptul ca multe din cazurile de suicid si mai multe incercari esuate au fost puse de catre experti si oficiali pe seama unor probleme avand legatura cu locul de munca.
Ceea ce starneste si mai mult spiritele este ceea ce Marie-France Hirigoyen, psihiatru, a descris drept natura "spectaculoasa" a unora. In unul din cazuri, un barbat s-a injunghiat in stomac in timpul unei intruniri (acesta a supravietuit); in altul, o femeie s-a sinucis sarind de la fereastra unui birou de la etajul cinci.
Imaginea populara din afara Frantei este cea a unei forte de munca protejata in fata efectelor negative ale procesului de globalizare de reguli stricte legate de securitatea muncii si de saptamana de lucru de 35 de ore. Realitatea este insa adesea diferita, conform expertilor, reprezentantilor sindicatelor si salariatilor.
Francezii sun