De 11 ani îşi petrece sărbătorile printre copiii şi tinerii străzii. Mulţi dintre ei au fost abuzaţi sexual, bătuţi şi obligaţi să cerşească. Costin încearcă să-i adune de la gurile de metrou, din canale şi din casele părăsite şi să le arate că se poate trăi şi altfel.
A lăsat o meserie relativ comodă, cea de profesor de sport la un liceu din Capitală, şi de 11 ani umblă prin canale şi case părăsite în căutarea oamenilor străzii. S-a angajat la un centru de zi al Fundaţiei Concordia într-o vacanţă de vară iar impresia puternică pe care i-au făcut-o copiii adunaţi de pe străzi în acel centru, l-au determinat să renunţe la învăţământ şi să rămână la Concordia.
“Acolo am cunoscut doi copii care trăiau pe stradă încă de la vârsta de 5 ani. Sunt mulţi ca ei. Unii au fost bătuţi de părinţi, abuzaţi, forţaţi să cerşească sau toate la un loc”, a mai spus Costin.
Tinerii renunţă greu la viaţa de pe stradă
Costin îi denumeşte pe copiii străzii “flori de colţ”, nu pentru că sunt greu de găsit ci pentru că sunt greu de crescut în condiţii de captivitate. El merge aproape săptămânal în locurile unde se adună aurolacii pentru a-i convinge să vină la centrul de zi “Sf. Lazăr”.
Cei care vin împreună cu asitenţii la centrul “Sf. Lazăr” sunt ajutaţi să-şi facă un drum în viaţă fără a li se impune nimic. “Nimeni nu este obligat să facă ceva. Cei mai mulţi au peste 18 ani şi oscilează între viaţa de centru şi cea de pe stradă ani până se hotărăsc să facă o şcoală sau să înveţe o meserie. Unii nu se hotărăsc niciodată, poate şi din teamă că nu vor fi vreodată acceptaţi de societate”, a mai spus Costin.
Oraşul de sub Bucureşti
Crăciunul sau Paştele sunt pentru Costin sărbători doar cu numele pentru că atunci munceşte cel mai mult. “La un Crăciun am coborât în canalele de la Grozăveşti să împărţim aliment