Bancile trebuie sa incurajeze in continuare economisirea populatiei pentru ca in viitor aceasta sa ajunga sa detina un rolul de creditor net al sectorului bancar, care va beneficia astfel de mai multa stabilitate, considera Florian Neagu, seful serviciului Riscuri Macroprudentiale din cadrul BNR.
"Populatia trebuie sa aiba un rol consistent de creditor net in sectorul bancar, dar in acest moment are o pozitie de debitor net, iar cresterea economisirii la banci din ultimul an a aparut in special pe un fond de precautie", noteaza Neagu.
Raportul dintre creditele acordate si depozitele atrase de banci de la populatie era de 105,5%, fiind in scadere pentru a noua luna consecutiva, arata cele mai recente date ale BNR din luna august. Depozitele constituite de populatie insumau la sfarsitul lunii august 94,4 miliarde de lei (22,4 mld. euro), in crestere cu aproape 20% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut.
Cresterea economiilor populatiei a venit pe fondul incertitudinii ridicate vizavi de evolutia veniturilor disponibile, dar si in conditiile in care bancile au majorat agresiv dobanzile la depozite in ultima parte a anului trecut si in primele luni din 2009 pentru a atrage fonduri care sa compenseze lichiditatea scazuta de pe piata interbancara si taierea finantarii externe.
Neagu apreciaza ca in perioada imediat urmatoare economiile populatiei isi vor pastra structura conservatoare din prezent ca urmare a cresterii semnificative a riscurilor din bilantul populatiei, scaderii averii nete si majorarii temerilor privind somajul si se vor diversifica din ce in ce mai mult.
"Pe termen scurt economisirea populatiei va fi mai conservatoare, dar pe termen lung vom asista la o diversificare odata cu majorarea cheltuielilor cu asistenta medicala, imbatranirea populatiei si cresterea veniturilor acesteia", spune reprezentantul