În timp ce Banca Transilvania şi ATE Bank şi-au epuizat plafoanele, trei instituţii de credit nu au acordat niciun împrumut. Băncile care nu au dat niciun credit „Prima Casă“ sau au aprobat foarte puţine dosare vor fi penalizate de Guvern prin retragerea unei părţi din garanţiile promise. Guvernul va redistribui, la începutul acestei săptămâni, plafoanele de garanţii alocate băncilor participante la programul guvernamental „Prima Casă“. Mai exact, va lua de la instituţiile de credit care nu s-au înghesuit să acorde astfel de finanţări şi va da celor care au aprobat un număr mare de dosare.
Valoarea garanţiilor ce urmează să fie retrase se ridică la 220-280 de milioane de euro şi vizează şapte bănci cu cele mai slabe rezultate în acordarea de împrumuturi prin programul guvernamental.
„Trei bănci nu au trimis niciun dosar la Fond până în prezent. De la acestea vom lua cu prioritate“, a declarat pentru „Adevărul“ Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Mai mult, el a spus că alte patru instituţii bancare nu au consumat mai mult de 3% din plafonul alocat de stat.
Proceduri de lucru în pregătire
Printre băncile cu cele mai slabe „performanţe“ se numără CEC Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Emporiki Bank, spun surse oficiale, potrivit Mediafax. Acestea sunt, însă, şi băncile care au demarat mai târziu programul guvernamental.
Dacă CEC Bank justifică numărul mic de dosare aprobate prin cererea scăzută pentru creditele în lei, banca acordând „Prima Casă“ doar în moneda naţională, reprezentanţii Emporiki Bank spun că procedurile de lucru sunt încă în pregătire. „Dacă ei hotărăsc diminuarea plafonului, ne conformăm“, a spus Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.
Totodată, reprezentan