O reşiţeancă face tot posibilul pentru ca porturile străvechi să fie readuse în cotidian. Puţini mai sunt cei care în secolul XXI păstrează vechiile tradiţii, obiceiuri şi arta populară, iar numărul celor care fac ceva pentru ca arta să meargă mai departe este destul de mic. Liliana Ionaşcu este o doamnă care iubeşte broderia. A deschis un atelier de broderie în Reşiţa, dar acesta s-a transformat, în timp, într-un atelier de costume populare.
„Am lucrat de mică broderie de mână. Îmi plăcea foarte mult, aşa că am decis să-mi deschid un mic atelier de broderie, iar în timp am ajuns să am propriul meu atelier de costume populare. Nu aş fi gândit atât de departe”, a spus Liliana Ionaşcu.
Studiu istoric pentru creaţie
I-a fost destul de greu. Faptul că nu există studii în acest domeniu nu i-a pus piedici, iar dragostea pentru broderie şi tradiţii au determinat-o să meargă mai departe.
„Adaptează tradiţionalul la contemporan utilizând culori specifice zonelor etno-folcolrice pentru care coase. Şi pe care le reprezintă cu fidelitate”, a spus Gheorghe Ţunea, directorul Centrului de Conservare a Culturii Tradiţionale. În câţiva ani a învăţat foarte multe despre costumele şi zonele din care provin. Toate cele cinci angajate ale atelierului au câte ceva de făcut.
„ Muncesc de peste 30 de ani în confecţii. Experienţa mea m-a făcut să nu-mi fie teamă să lucrez costume populare. Se croiesc aproape la fel ca restul hainelor”, a spus Maria Drăgoi, croitoreasa atelierului. Broderia se realizează manual, dar şi la maşină.
Purtate de solişti renumiţi
Costumele cusute în atelierul ei sunt purtate de solişti renumiţi în Banat, dar şi de ansambluri folclorice care reprezintă Caraş-Severinul şi în festivalurile care au loc peste hotare.
Ramona şi Petrică Viţa, Nicu Novac, sau membrii a