Criza i-a determinat pe unii români să aleagă relocarea în oraşele mici părăsind aglomerările urbane. Unul dintre motive: preţurile mai mici, inclusiv pentru imobile. Potrivit studiului ONU „Situaţia Populaţiei Lumii“, realizat anul trecut, 3,3 miliarde de oameni locuiau în oraşe. În Europa, mai bine de 70% din populaţie era urbană, cu o tendinţă de majorare a acestui procentaj. Ca de obicei, România este originală şi în acest peisaj, doar puţin peste 54% din
Criza i-a determinat pe unii români să aleagă relocarea în oraşele mici părăsind aglomerările urbane. Unul dintre motive: preţurile mai mici, inclusiv pentru imobile.
Potrivit studiului ONU „Situaţia Populaţiei Lumii“, realizat anul trecut, 3,3 miliarde de oameni locuiau în oraşe. În Europa, mai bine de 70% din populaţie era urbană, cu o tendinţă de majorare a acestui procentaj. Ca de obicei, România este originală şi în acest peisaj, doar puţin peste 54% din populaţie (ceva mai mult de 11 milioane de oameni) fiind orăşeni.
Şi dacă în vremea boomului economic din 2005-2008 raportul urban-rural din structura populaţiei tindea lent către direcţia luată de restul continentului, recesiunea care a afectat grav economia globală pare a stopa această tendinţă. Fără a fi, cel puţin deocamdată, o tendinţă clară, există totuşi pentru unii dintre locuitorii oraşelor (şomeri, bătrâni sau tineri care nu au reuşit să găsească un loc de muncă acceptabil) intenţia de a se muta către zone mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic.
„Clar este faptul că există o migraţie către oraşele mai mici, dar aceasta e valabilă, în special, pentru pensionari, care preferă să se retragă în zone unde cumpără o locuinţă sau au deja una, iar viaţa este mult mai ieftină“, arată sociologul Mircea Kivu. Cu toate acestea, sunt şi tineri care abandonează mirajul marilor oraşe în favoarea vieţii mai liniştite din cele