De la începutul acestui an, Adrian Caramiha a dat câstigurile ametitoare ale pietei românesti de capital pe varietatea instrumentelor financiare de pe bursele externe. Cât de profitabil a fost acest schimb? Investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) salutau, spre sfârsitul lunii trecute, dublarea preturilor pentru actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) în 2009. De altfel, întreaga piata româneasca îsi luase o revansa de 50% dupa corectiile severe din urma cu un an. În acest timp, imun la rumoarea iscata în mass-media în jurul unui trend sustenabil (sau nu), Adrian Caramiha (36 de ani) nu scapa din ochi variatiile indicilor bursei americane, evolutia cursurilor de schimb si cotatiile marfurilor (commodities).
Nu-i pasa câtusi de putin de euforia bursiera autohtona! Dupa o experienta de aproape 13 ani, ca broker (dar si ca investitor) pe BVB, Caramiha a parasit piata actiunilor românesti pentru o experienta, de aceasta data 100% pe cont propriu, pe pietele externe. "Bursa de la Bucuresti seamana cu o placa de vinil într-un patefon care a început sa fie zgâriata si sa distorsioneze", spune el, referindu-se la oferta. deloc generoasa a bursei locale.
Nu regreta faptul ca, la începutul anului, când actiunile românesti ajunsesera la preturi "promotionale", a preferat sa-si îndrepte atentia catre bursele din Suedia, Germania sau SUA în loc sa-si reconfigureze un portofoliu pe piata româneasca. "De ce sa-mi para rau mai întâi? De caderea de 80% de anul trecut sau de recuperarea de 10-20% din acest an?", spune Caramiha taios. Nu a fost singurul care a abandonat, cel putin pentru moment, piata româneasca. Daca în urma cu doi ani, de pilda, erau deschise peste 13.000 de conturi de cumparare pe BVB de catre investitorii locali, acum - numarul lor abia depaseste 7.000. Iar dintre conturile care au disparut, o buna parte - cea a i