Înainte de a veni în România, era deja o cântăreaţă consacrată, cu albume şi concerte peste graniţele Moldovei. Deşi de România o despărţeau doar câteva zeci de kilometri, Anastasia Lazariuc nu avusese încă ocazia de a cânta pentru publicul din patria-mamă.
Prin primăvara lui 1989, a început să primească telefoane de la "domnul Ilie" - cum ţine minte Anastasia că s-a recomandat persoana - un impresar din zona Iaşi-Botoşani, care a insistat, timp de vreo lună, ca solista să susţină un turneu în România. "Având multe contracte, nu puteam să promit acestui domn că voi onora invitaţia, deşi tentaţia era mare: era vorba despre România, ţara părinţilor mei. În plus, despre România ştiam şi noi, moldovenii, cât ştiaţi şi voi despre Moldova. Îmi doream să văd cu ochii mei ţara în care aveam rădăcinile. De multe ori am ajuns cu spectacole în localităţi din apropierea graniţei şi nu vedeam decât puţine luminiţe...", îşi aminteşte Anastasia Lazariuc.
Lucrurile au urmat făgaşul dorit atât de impresarul român, cât şi de artista din Republica Moldova.
Astfel că, în perioada septem-brie-octombrie 1989, Anastasia Lazariuc, însoţită de trupa Amor, compusă din cinci instrumentişti, a susţinut un turneu care cuprindea foarte multe localităţi din Moldova românească, de la Iaşi şi Botoşani până la Brăila şi Galaţi. "La început nu am înţeles de ce nu merg prin toată România. Abia mai târziu am aflat că sunt foarte populară în zona Moldovei, unde oamenii mă ştiau pentru că mă văzuseră şi auziseră la televiziunea din Chişinău. Cunoşteau repertoriul meu, lucruri din viaţa mea, ceea ce a fost impresionant pentru mine, care mă aşteptam să fiu o necunoscută în România. Am fost una dintre primele interprete din Moldova care am trecut Prutul", continuă Lazariuc.
Domnul Ilie i-a propus Anastasiei să nu meargă singură în acest tur