Albumul „Claude Monet. Viaţa şi opera“ poate fi cumpărat cu „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“, la preţul de 12,99 lei. Ce de-al patrulea album de artă oferit de Editura Adevărul în colaborare cu Editura Giunti din Florenţa face parte din colecţia „Pictori de geniu“. Născut în 1840 la Paris, Claude Monet şi-a descoperit de timpuriu vocaţia de pictor. După studii la Şcoala Secundară de Arte din Le Havre cu unul dintre elevii lui Jacques-Louis David, şeful curentului neoclasic, Monet se împrieteneşte la Paris cu cu Edouard Manet şi alţi tineri artişti interesaţi de pictura în aer liber.
La 22 de ani, devine elevul lui Charles Gleyre, în al cărui atelier s-au format mulţi pictori impresionişti, ca Pierre-Auguste Renoir, Frédéric Bazille sau Alfred Sisley. În anii ‘60, toţi aceşti tineri artişti frecventau celebra Café Guerbois, unde se întâlneau frecvent cu Manet şi Zola.
Salonul refuzaţilor
Interesaţi să expună, Monet şi ceilalţi prieteni ai lui, îşi prezentau operele la Salonul de la Paris, cel mai important eveniment artistic al anului şi o posibilitate de consacrare. În 1863, organizatorii au refuzat 4.000 de lucrări din cele 5.000 propuse, printre care şi Monet. Din acest motiv, s-a creat în acelaşi an, „Salonul refuzaţilor“, la care au participat toţi adepţii noilor formule de artă. Din punct de vedere financiar, Monet traversează o perioadă foarte dificilă, care va dura destul de mult.
În 1869, maniera de a picta cu tuşe scurte, vizibile, în culori contrastante, este accentuată de o serie de opere realizate la Bougival, în apropierea Parisului. Peste cinci ani, acest mod de a reda momentul, aerul, atmosfera locului a primit numele de Impresionism, determinat de pictura lui Monet, „Impresie, răsărit de soare“.
Lacul de la Giverny
Viaţa şi opera artistului au cunoscut