Una dintre cele mai recomandate metode de prevenire a apariţiei cancerului de piele este utilizarea cremelor şi loţiunilor cu factor de protecţie solară. Însă, studii recente au arătat că acest tip de cancer se poate moşteni. Sursa: ATUURI
Una dintre descoperiri arată că, în cazul în care unul dintre gemenii identici are melanom - o formă de cancer cutanat care îşi are originea în celulele producătoare de pigment, denumite "melanocite" - există un risc deosebit de mare ca şi celălalt frate să dezvolte, în timp, cancer de piele.
Alte studii au arătat că şi în cazul fraţilor care nu sunt gemeni sau al gemenilor care nu sunt identici pericolul de apariţie a melanomului este la fel de mare.
Unele cercetări arată că atât melanomul cât şi alte forme de cancer de piele pot fi moştenite în cadrul aceleiaşi familii, însă oamenii de ştiinţă sunt de părere că este foarte dificil să determine o diferenţă clară între electele pe care le are influenţa genetică şi acţiunea factorilor de mediu asupra organismului.
Cei care au realizat un prim demers în acest sens sunt medicul Sri N. Shekar de la Universitatea Queensland din Brisbane şi colegii săi. Aceştia au ţinut sub observaţie mai multe 125 de gemeni identici, dintre care unul era diagnosticat cu malanom. S-a descoperit astfel că, în timp, în cazul a 27 dintre perechile de gemeni identici, ambii fraţi au făcut melanom, în timp ce 3 perechi dintre cele 98 de gemeni fraternali au făcut o formă de cancer de piele.
Aceste cifre sugerează, conform cercetătorilor, că, în unele cazuri, riscul crescut de melanom poate fi atribuit structurii genetice şi, mai ales, interacţionării genelor. Aceştia au studiat baza de date a Swedish Family-Cancer pentru a măsura riscul de cancer de piele la care sunt expuşi fraţii şi copiii în general.
Astfel, oamenii de ştiinţă au