Introducerea sistemului „clawback”, prin care producătorii farmaceutici vor contribui la finanţarea bugetului pentru sănătate cu 5%-11% din venituri, va duce la scăderea, în 2009, a profitului Roche România cu 11%, a declarat directorul general al companiei, Dan Zamonea. Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie o ordonanţă de urgenţă privind introducerea, începând cu 1 octombrie, a sistemului „clawback”, prin intermediul căruia toţi producătorii d
Introducerea sistemului „clawback”, prin care producătorii farmaceutici vor contribui la finanţarea bugetului pentru sănătate cu 5%-11% din venituri, va duce la scăderea, în 2009, a profitului Roche România cu 11%, a declarat directorul general al companiei, Dan Zamonea.
Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie o ordonanţă de urgenţă privind introducerea, începând cu 1 octombrie, a sistemului „clawback”, prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor.
„În cazul nostru, introducerea sistemului de clawback va duce la scăderea profitului companiei cu 11%. Roche susţine accesul a cât mai mulţi pacienţi la terapii inovatoare, aşadar vom colabora ca şi până acum cu autorităţile statului în găsirea celor mai bune soluţii în acest sens. Sperăm că în urma aplicării acestui sistem resursele financiare aflate la dispoziţia sistemului public de sănătate vor creşte, iar numărul pacieţilor care vor beneficia de medicaţie va spori”, a explicat Zamonea.
El a adăugat că, în prezent, compania acoperă o parte importantă a tratamentului pacienţilor cu hepatita C, susţine testarea gratuită a pacientelor cu cancer la sân şi analizele de încărcătură virală pentru pacienţii cu hepatite cronice şi infecţ