Un Mercedes Vito plin ochi cu marfa condus de doi chinezi cu parul vopsit descarca balotii in Piata Sf. Gheorghe din Bucuresti. Este ora 15,00, iar vanzatoarele taraie sacii mari plini de posete si de pantofi care vor fi vanduti la preturi speciale pe Magheru.
Scena pare punctul final al tranzactiilor descrise in Gomorra, o carte in care jurnalistul italian Robertor Saviano scrie despre mafia calabreza si despre zecile de mii de tone de haine si incaltaminte chinezeasca care invadeaza Napoli pe cai mai mult sau mai putin obscure si care sunt plasate apoi in magazinele europene.
Leonardo, cea mai mare retea de incaltaminte din Romania, a cerut intrarea in insolventa. Creditorii? In primul rand furnizori din China. Pantofi, jucarii, haine, computere, mobila. Intre 1999 si 2008, importurile Romaniei din China au crescut de 17 ori: de la 136 milioane de euro la 2,4 miliarde de euro. In aceeasi perioada, importurile UE din China au crescut de 10 ori.
Marfa ieftina. Atat de ieftina incat suporta adaosuri de 100% dintr-o mana in alta, schimbata de 5-6 ori, si tot ramane competitiva pe Magheru. Avem marfa, marfa, vrem sa vindem, muncim cu 2 $, cu 1 $ pe ora, numai dati-ne de lucru. Cu 1 $? Cu 10 centi pe ora! 80% din indieni traiesc cu mai putin de 2 $ pe zi, 47% dintre chinezi la fel, conform Bancii Mondiale. Cele 3 miliarde de chinezi si indieni arunca cu marfa in Occident. Asia preseaza. Preseaza pe salarii. Preseaza pe nivelul de trai. Occidentul se imprumuta acum ca sa mentina un nivel de viata pe care competitia din Orient il submineaza pe zi ce trece.
In Romania se discuta despre anularea a 200.000 de pensii speciale. Este ultima insula in care pensiile sunt legate de veniatuarile anterioare. Ultima insula de pensii cat de cat confortabile. De cand au aparut pensiile, nivelul lor a fost legat de ultiamele veniaturi. Adica pensii "defined benef