Premiul Nobel pentru Economie a revenit, anul acesta, americanilor Oliver Williamson şi Elinor Ostrom, aceasta din urmă devenind prima femeie căreia i-a fost acordată o asemenea distincţie.
Potrivit Comisiei Nobel, cei doi au fost selectaţi drept câştigători pentru eforturile lor în domeniul "guvernării economice".
Elinor Ostrom, profesor în cadrul Universităţii din Indiana, " a arătat cum co-proprietăţile pot fi conduse efectiv de către asociaţiile de proprietari", se arată în motivaţia comisiei.
Ea este prima femeie laureată cu Premiul Nobel pentru Economie, distincţie care, oficial, poartă denumirea de "premiul Băncii Suedeze pentru Ştiinţe şi Economie, în memoria lui Alfred Nobel", singurul care nu a fost prevăzut în testamentul marelui industriaş şi filantrop suedez.
Oliver Williamson, de la Universitatea Berkeley California, " a contribuit la demonstrarea că pieţele şi organizaţiile ierarhice ale marilor companii şi structurile guvernamentale alternative diferă în abordarea rezolvării conflictelor de interese".
In Memoriam
Premiul Nobel pentru Economie a început să fie acordat începând cu anul 1969 şi a fost fondat de către Banca Centrală a Suediei. În ciuda faptului că nu este una dintre distincţiile atribuite conform testamentului lui Alfred Nobel, premiul "funcţionează" după acelaşi principiu ca şi celelalte, câştigătorii fiind desemnat de acelaşi Comitet Nobel şi recompensaţi tot cu suma de 10 milioane de coroane suedeze (970.000 de euro).
O retrospectivă a celorlalte sezoane Nobel indică faptul că premiul pentru Economie se află sub monopolul americanilor care au câştigat 45 din cele 64 de premii. De fapt, întregul sezon 2009 a fost dominat de cercetători şi oameni de ştiinţă din Statele Unite, 11 din cei 13 câştigători fiind din SUA.
Senzaţia din acest a