Igor Urscenco este unul dintre numele grele a literaturii maramureşene, deşi este originar din Republica Moldova şi s-a mutat în judeţ doar în urmă cu câţiva ani.
Igor Urscenco a urmat între anii 1986 – 1990 cursurile Liceului pedagogic, Călăraşi, Republica Moldova, cu specialitatea învăţător şi instructor de pioneri. Pentru o perioadă scurtă s-a angajat ca învăţător la clasele primare, timp în care a urmat cursurile Facultăţii de Litere, Universitatea de Stat din Republica Moldova. În perioada studenţiei a fost angajat în calitate de redactor-stilist la ziarul „Tineretul Moldovei” din Chişinău. În paralele a activat în cadrul laboratorului experimental de elaborare a manualelor pentru şcoala primară, Institutul de Pedagogie şi Psihologie, contribuind cu un fascicol pentru manualul de clasa a IV.
A publicat trei cărţi
S-a îndrăgostit de arta cinematografică după ce a vizionat filmul „O şatră urcă în cer”, în regia lui Emil Loteanu. „Înainte însă asistasem la nişte cadre colective cu ocazia filmărilor unei pelicule turnate de studioul central «Mosfilm» pe malul Prutului: eroul traversa înot râul care părea enorm pe ecran, în realitate o băltoacă familiară doar gâştelor şi raţelor din localitate. Scena m-a fascinat şi mi-a întipărintă în minte”, spune Igor. Debutul literar l-a avut în publicaţia centrală „Scânteia leninistă”, unde îşi expediase două poezii. A publicat volumul „Logos, tatăl meu: mama mea, Imago”, o genealogie heterotopică în texte archetipale, „Retina Akashică”, o carte cu scenarii de film artistic şi piese de teatru şi „Teo-e-retikon”, eseuri trans-culturale şi glose meta-semantice.
Revoluţia din ’89 i-a schimbat viaţa
Pentru Igor Ursenco, cele două fiice, Cezara-Cleopatra şi Izabela-Sânziana, sunt două minuni dumnezeieşti. Le doreşte din tot sufletul să aibă parte de noroc şi să trăiască