Ministerul Finantelor a proiectat in bugetul pentru 2010 o crestere a incasarilor bugetare cu 6% in termeni nominali si o reducere a deficitului bugetar cu circa un punct procentual, la 5,9% din PIB, tinte ambitioase bazate pe o revenire a economiei in teritoriul pozitiv, dar si pe vointa politica pentru ajustarea cheltuielilor. Bugetul nu include in forma actuala majorarea TVA, conform ministrului finantelor Gheorghe Pogea.
Pentru acest an, autoritatile au mizat pe o crestere a veniturilor cu 19% initial, pentru ca pana la urma bugetul sa fie rectificat de doua ori, astfel incat estimarile finale pentru 2009 sunt venituri in scadere cu 5% fata de anul trecut. Bugetul trebuie trimis in Parlament pana pe 15 octombrie. In ultimii ani, Finantele au debordat de optimism prognozand cresteri substantiale ale veniturilor de la an la an. Insa desi s-a inregistrat o crestere economica medie de peste 6%, veniturile publice au ramas la un nivel relativ constant, avand o pondere de 31-32% din PIB.
Desi estimarile Finantelor s-au mai temperat, ramane de vazut daca in conditiile unei cresteri economice de 0,5% din PIB in 2010, ponderea veniturilor in PIB va fi de 31,7%. "Numai daca economia va reveni in teritoriul pozitiv anul viitor, este posibil ca veniturile sa inregistreze o usoara crestere de 4-5%, nu mai mult. Problema principala la venituri tine de colectare. Evaziunea fiscala este foarte mare. Pentru a imbunatati ponderea veniturilor in PIB este necesar un control fiscal mai dur si sanctiuni mai aspre", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
El considera ca tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB este destul de ambitioasa, presiunile mari urmand sa fie pe partea de cheltuieli, care vor fi greu sa fie tinute sub control.
Chiar FMI avertizeaza ca presiunile care se acumuleaza pe partea fiscala vor impune "vigilenta" din partea