Nici banii pentru bunuri şi servicii, nici cei pentru plata salariilor nu sunt suficienţi, iar ultimele facturi achitate către furnizorii de utilităţi sunt la nivelul lunilor mai şi iunie. Tribunalul Prahova, cu judecătoriile arondate din judeţ, trece prin cea mai acută criză de când există această instanţă, datoriile instituţiei către furnizori ajungând, la începutul acestei luni, la 372.434 de lei. La societatea Electrica sunt restanţe de plată de 19.500 de lei, la Distrigaz de 12.000 de lei, în ceea ce priveşte plata apei potabile, a canalizării şi ridicării gunoiului datoria se ridică la 10.600 de lei şi la telefoane 51.000 de lei.
„La acestea se adaugă restanţe de plată la chiria sediului în care îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Vălenii de Munte şi cel de Contencios în Ploieşti, respectiv 68.000 de lei, onorarii de achitat avocaţilor din oficiu, în valoare de 124.000 de lei şi alte datorii către diverşi furnizori, cum ar fi cei de hârtie, care se ridică la 22.000 de lei“, a declarat vicepreşedintele Tribunalului Prahova, judecător Alina Anton.
Situaţia este atât de grea încât furnizorii de utilităţi cu greu mai pot fi înduplecaţi să nu sisteze peste tot livrările. „Plăţile făcute sunt la nivelul lunilor mai-iunie. La Judecătoria Câmpina avem gazele tăiate şi trebuie să plătim şi rebranşare. În celelalte instanţe doar datorită bunăvoinţei societăţilor, care au făcut eşalonări succesive de plată a debitelor mai avem ce ne trebuie, gaze, lumină“, a explicat Alina Anton.
E gaură în buget
Pe de altă parte, disponibilul rămas în bugetul alocat până la finele lui 2009 nu acoperă necesarul la capitolul bunuri şi servicii cu suma de 354.476 de lei, iar la capitolul cheltuieli de personal, pentru plata salariilor şi a contribuţiilor sociale, este insuficient cu 515.346 de lei, în condiţiile în care nici nu a fost luat în