Liderii PSD si PNL se arata foarte relaxati in perspectiva votului pe motiune. Calculul hartiei le da dreptate. Motiunea trece daca primeste 236 de voturi, iar cele doua partide plus UDMR au 280 de parlamentari. Dar hartia nu tine cont de interesele si temerile personale care ar putea determina 44 de parlamentari sa incalce disciplina de partid.
Reprezentantii ambelor partide dau drept certa o mobilizare suta la suta a propriilor parlamentari si, implicit, o victorie la scor. Totusi, liberalii si-au luat oficial masurile de siguranta: vot la vedere si excludere pentru dezertori. Noul purtator de cuvant pentru campanie al PSD, Victor Ponta, sustine ca social democratii nu au nevoie de asa ceva, dar afirma printre dinti ca bolnavii inchipuiti vor trece la PD-L. Adrian Nastase se arata insa foarte favorabil unui vot la vedere.
Sigur, votul la vedere in chestiuni de maxima gravitate este chiar de dorit pentru ca electoratul dintr-un colegiu are tot dreptul sa stie cum a votat alesul sau. Dar, deocamdata, litera regulamentului este alta, iar obligatia de a vota la vedere este un semn de nesiguranta.
De ce ar dezerta parlamentarii? Pentru bani, contracte, functii, dar, mai ales, de teama. Daramarea guvernului pune practic toate cartile in mana lui Traian Basescu si, in ipoteza realegerii acestuia, deschide drumul catre anticipate. Credeti ca exista vreun parlamentar care sa riste de buna voie pierderea mandatului, dupa numai un sfert din acesta, si angajararea intr-o noua campanie, poate dupa o lege electorala schimbata care sa prevada un vot uninominal autentic. Alti bani, alta distractie! Probabil la intimidare a si scos PD-L, tocmai in preziua motiunii, un sondaj care-l da pe Traian Basescu invingator in turul al doilea in fata oricaruia dintre adversari.
Dubii mari vin si dinspre UDMR, care nu vrea guvern de tehnocrati, s